Vse o psih in žvečenju


Žvečenje je normalno vedenje za mladičke in odrasle pse. Svoj gobec uporabljajo za prehranjevanje, nabiranje informacij o okolju, preganjanje dolgčasa in sproščanje napetosti.

Žvečenje se zdi zelo zabavno. Vendar pa lahko postane velika težava, če se pri tem poškodujejo dragoceni predmeti.

Zakaj psi žvečijo?

Če združite močno čeljust in radovednost raziskujočega psička, je rezultat neverjetna naprava za žvečenje! Hitrost, s katero lahko psički povzročijo opustošenje v hiši in obseg škode, ki jo lahko povzročijo, vas dejansko lahko presenetita.

Obstaja več razlogov, zakaj psički žvečijo.

 • Zvoki za zidom, kot je visokofrekvenčni motor grelnika ali stopinje hiteče miške, lahko sprožijo raziskovalno žvečenje.
 • Zamuda pri obrokih lahko povzroči, da bo lačen pes grizel omarice, ko bo iskal hrano.
 • Ostanki hrane po pohištvu lahko povzročijo, da bo pes začel gristi pohištvo, saj bo mislil, da lahko tam najde hrano.

Psi so zelo dobri domači ljubljenčki, ker so zelo družabni in imajo veliko energije za razne dejavnosti z nami. V zameno pa jim moramo nuditi dovolj gibanja, umske spodbude ter druženje, s čimer preprečimo uničevalno vedenje.

Nazaj na vrh

Poizkusite razumeti svet vašega psička

Psički običajno preganjajo dolgčas tako, da uporabljajo svoja usta, kar lahko povzroči razdejanje v stanovanju. A psički se tega ne zavedajo, saj se zgolj zabavajo.

Včasih nevede sami prispevamo k neprimernemu vedenju psičkov, z neustreznim treningom. Psički ne ločijo med starimi in novimi čevlji, ali med polnjenimi igračami in kotičkom polnjenega kavča.

Podobno lahko igra vlečenja vrvi vašega psa pripravi do tega, da bo povzročal škodo. Če se namreč igra s trganjem cunj, bo pripravljen napasti tudi zavese, ki plapolajo v vetru.

Nazaj na vrh

Kaj pa drugi hišni ljubljenček?

Običajno drugi domači ljubljenček, ki naj bi pomagal pri odpravi težav z žvečenjem, ni najboljša ideja. V določenih primerih lahko nov domači ljubljenček odvrne prvega psa od uničevanja stvari, enako verjetno pa je, da se bodo težave podvojile, še posebej, če je tudi novi domači ljubljenček še mladiček.

Nazaj na vrh

Malo vodenja

Prvi korak pri odpravljanju težav z žvečenjem je, da svojega psička pripravite do tega, da bo grizel zgolj igračke, ki so temu namenjene.

 • Izberite kombinacijo kakovostnih, varnih proizvodov. Ko vam bo vaš mladiček pokazal, katere proizvode ima rad, jih lahko kupite še več.
 • Primerne so votle gumijaste igrače, saj lahko skrivajo piškote, ki jih mora vaš psiček izbezati ven. To ga zaposli in mu odvrne pozornost od vaše lastnine.
 • Drug način za preusmerjanje pozornosti vašega psička na igračke, je da ga naučite prinašati stvari, ki mu jih vržete.
 • Pravilno in ustrezno žvečenje ni nekaj samoumevnega. Vedno bodite dejavni pri nagrajevanju ustreznega žvečenja z veliko spodbujanja in pohvalami.

Vsakič, ko vaš psiček žveči svoje igračke, ga pohvalite.

Nazaj na vrh

Zaščita vaše lastnine

Dokler svojemu psičku ne zaupate, mora biti pod neprestanim nadzorom, ali pa ga je potrebno zadrževati v varnem območju. Tudi, če je z vami, se lahko odplazi stran in začne žvečiti. Premislite o tem, da bi si omislili povodec, ki bi se zmeraj nahajal v vašem vidnem polju.

Ko boste vašemu psičku dovolili več svobode, ga boste lahko naučili kako se izogiba prepovedanim predmetom, tako da jih boste naredili neokusne. Za zaščito predmetov uporabite učinkovit razpršilec z grenkim ali pekočim okusom. Če rad žveči določene predmete, kot je obleka, jo spravite na varno, razen enega ali dveh kosov, ki jih pošpricajte z razpršilnikom s slabim okusom.

Vsak dan premaknite te predmete na nove položaje po celotni hiši. V štirih ali petih dneh jih zamenjajte. To bo vašega psa naučilo, da bo pustil vaše obleke pri miru, saj jih bo povezal s slabim okusom.

„Pasti“ so uspešne, ker kaznujejo vašega psička, tudi ko vas ni zraven. Za varovanje določenih predmetov je primerna kopica pločevink, ki se prevrne ob premikanju. Alarmi, ki jih sproži gibanje, so učinkoviti pri učenju psičkov, naj se izogibajo pohištva in rastlin.

Nazaj na vrh

Kaj ne smete storiti

 • Popravljanje in grajanje samo po sebi ni učinkovito.
 • Pod nobenim pogojem svojega psička ne smete udariti, klofutati, brcati ali na kakršen koli način telesno kaznovati. Obstaja namreč tveganje, da bo postal sramežljiv ali zagrenjen. Namesto tega uporabite besedno grajanje, čemur naj sledi spodbuda, da žveči zgolj ustrezno igračko za žvečenje.
 • Za večjo učinkovitost mora do graje priti med samim neustreznim vedenjem in to vsakič, ko do njega pride.
 • Grajanje je lahko neuspešno, če psa nauči, da mora biti potuhnjen pri žvečenju, ali da ne sme ničesar žvečiti v vaši prisotnosti.

Te podatke je posredoval veterinar Wayne Hunthausen, direktor Animal Behavior Consultations v Kansasu Cityju.


Poišči pravo hrano za vašega ljubljenčka

Strokovnjaki kvalitete in užitkov. Nikoli ne sklepamo kompromisov.

Ustrezna prehrana vodi do neverjetnih rezultatov. Pobrskajte med različnimi recepti in najdite hrano, ki jo bo vaš ljubljenček vzljubil.

Mačke Psi